Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ursa Maior

38% csömöri alpaka a Pinto Ranch jóvoltából 

62% cseh suffolk gyapjú 

100gr = 160 m 

Csodálatos, színes csömöri alpakák (a Pinto Ranchról) gyapját kevertük csehországi suffolk gyapjúval, amit a Tkalcovna Kubák fonoda muzeális részében, több, mint száz éves gépeken fontak nekünk. Mivel ezeken a gépeken csak kisebb mennyiségek feldolgozását vállalja a fonoda, ez egy egészen exkluzív, kis kollekció lett. Mi teljesen beleszerettünk ezeknek a régi gépeknek a munkájába: a kétágú fonal csodálatosan gömbölyű és kézi fonáshoz hasonló hatású.

A suffolk gyapjú alapszíne fehér, ám a színes alpakagyapjútól izgalmas árnyalatokkal gazdagodott, textúrája kifejezetten rusztikus, az északi típusú fonalakhoz hasonló, így érzékeny bőrűeknek kevésbé ajánljuk. Mindemellett a suffolk gyapjú híres az ellenállóképességéről, így ebből a fonalból nagyon időtálló darabok születhetnek: a tökéletes téli pulóver, ami se nem bolyhosodik, se nem kopik, illetve a belőle készült kesztyűk és vastag zoknik is jól fogják bírni a mindennapos terhelést. 

A fonal valamennyit puffad, gömbölyödik mosás után, de nem változik olyan sokat, mint merinó társai. 

A növényi festés egyik jellemzője, hogy sosem lesz két teljesen egyforma motring, így nagyobb daraboknál, ajánlott a motringok váltogatása kötés közben, hogy ne legyen feltűnő kontraszt. 

Ugyan mindent megteszünk azért, hogy a motringok ne eresszék már színüket, többször átöblítjük őket festés után, mégis azt tanácsoljuk, hogy ha több, különböző színt használsz egy kötésen belül, előtte mosd ki a motringokat, hogy biztosan ne fogják meg egymást a különböző színek. 

Mosáshoz csakis gyapjúmosószert használj, az általános mosószerek roncsolják a gyapjú, illetve egyéb állati eredetű szálak szerkezetét. Öblítéshez érdemes egy evőkanál ecetet keverni, hogy visszaállítsuk a fonal megfelelő savas pH-ját. A gyapjú fonalaknak az is nagyon jót tesz, ha időnként kevés lanolinnal kezeljük őket. 

A gyapjú fonalakat nem kell olyan gyakran mosni, mint műszálas vagy pamut társaikat. Hacsak nem szennyeződik súlyosan (például leöntjük valamivel) elég szellőztetni, illetve a kisebb foltokat helyileg kezelni. 

Kézzel mosd, fektetve szárítsd!