Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

teveszőr

Ázsia, India, Afrika és Ausztrália száraz, sivatagos területein élnek a tevék, az alpakák és a lámák forróságot kedvelő rokonai, tőlük származik a teveszőr. Az emberek a teve két fajtáját háziasították, a kétpúpú (más néven baktrián) és egypúpú (vagyis dromedár) tevét. Ezeket az állatokat nem nyírják, hanem fésülik, és szőrükön megkülönböztetik a keményebb, hosszabb felszőrt a rövidebb, puha pehelyszőrtől. A teveszőr sárgásbarna, ami időnként akár pirosas vagy világosbarnás árnyalatot is kaphat. 

 

A teveszőr nem a leggyakoribb textilipari összetevő, mert ritkaság és költséges az előállítása, de sok előnye van, például nagyon puha, és jó meleget ad anélkül, hogy közben ránk nehezedne. Ez a tulajdonsága védi meg a tevéket a szélsőségesen ingadozó, nappal forró, este jéghideg sivatagi éghajlaton.

A tevefelszőr durvább, ebből inkább gyapjúszőnyeg, takaró készül. A finom pehelyszőrt önmagában és más gyapjúval keverve is használják, és jellemzően sapkákat, kabátokat és mindenféle felsőruházati cikkeket készítenek belőle. A teveszőr nagyon kényes a tisztításra, csak kézzel szabad mosni.