Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

len

A len a legelső kultúrnövényeink egyike, az emberiség évezredek óta szívesen használja textíliák alapanyagaként és étkezési célokra is. A leleményes ősemberek lenből kezdetben zsinegeket és köteleket készítettek, egyszerűen összesodorva a vadon növő len szárát. A lenfeldolgozás technológiája az ókori Egyiptom idejére azonban már olyan szintre fejlődött, hogy a fáraók múmiáit az egyiptomiak lenvászonban temették el - lentartalmú Egyptian Lace fonalunk neve is erre utal.

 

A len sok tulajdonságában hasonlít a pamutra, és ahhoz hasonlóan kellemes is viselni. Természetesen strapabíró, könnyű színezni és fehéríteni. Nagyon könnyű feldolgozni – egyszer még a Kisvakond című rajzfilmsorozatban is láthattuk, milyen egyszerű a folyamat –, a termesztése fenntartható és a feldolgozás során a növény minden részét hasznosítják. A lenfonal nagyon erős, így nagyipari felhasználásra is gyakran készítenek belőlük szöveteket. A len szálainak a mosás és használat csak jót tesz - a lenből készült textilek, ruhadarabok idővel csak puhábbak és kényelmesebbek lesznek.

 

Azok a ruhák, amik lenből készülnek, könnyen száradnak, jól lélegeznek és tartósak. Emiatt lentartalmú fonalból leginkább könnyű, tavaszi-nyári ruhákat, esetleg lakberendezési tárgyakat érdemes készíteni. Kötéshez és horgoláshoz is ideális!