Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karcagi merinó fingering indigo

3.000 Ft
Menny.:db

Első magyar gyapjúfonalaink, a Magyar Agrár- és Élettudományi egyetem törzskönyves karcagi merinó nyájának gyapjából. Csehországban feldolgozva. A Kis kos műhelyben növényekkel és bíbortetűvel festve. 

  • vastagság: fingering

  • 50g / 250m

  • ajánlott tűméret: 2.5 - 3.5 mm

  • kézzel mosd, fektetve szárítsd!

  • nemezelhető 

Elérhetőség: 1 db raktáron
Gyártó: kis kos műhely

Leírás

A MATE karcagi nyájában a mai napig tisztán él egy olyan magyar merinó vérvonal, ami különösen finom gyapjáról híres. Ezt a csodálatos gyapjút vásároltuk fel és a csehországi Strmilov majd' 200 éves gyapjúmosójában és fonodájában készítették el belőle ezt a fonalat. 

A növényi festés egyik jellemzője, hogy sosem lesz két teljesen egyforma motring, így nagyobb daraboknál, ajánlott a motringok váltogatása kötés közben, hogy ne legyen feltűnő kontraszt. 

Ugyan mindent megteszünk azért, hogy a motringok ne eresszék már színüket, többször átöblítjük őket festés után, mégis azt tanácsoljuk, hogy ha több, különböző színt használsz egy kötésen belül, előtte mosd ki a motringokat, hogy biztosan ne fogják meg egymást a különböző színek. 

Mosáshoz csakis gyapjúmosószert használj, az általános mosószerek roncsolják a gyapjú, illetve egyéb állati eredetű szálak szerkezetét. Öblítéshez érdemes egy evőkanál ecetet keverni, hogy visszaállítsuk a fonal megfelelő savas pH-ját. A gyapjú fonalaknak az is nagyon jót tesz, ha időnként kevés lanolinnal kezeljük őket. 

A gyapjú fonalakat nem kell olyan gyakran mosni, mint műszálas vagy pamut társaikat. Hacsak nem szennyeződik súlyosan (például leöntjük valamivel) elég szellőztetni, illetve a kisebb foltokat helyileg kezelni. 

Kézzel mosd, fektetve szárítsd!