Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karcagi merinó Worsted - bíbortetű, dióburok

3.000 Ft
Menny.:db

Első magyar gyapjúfonalaink, a Magyar Agrár- és Élettudományi egyetem törzskönyves karcagi merinó nyájának gyapjából. Csehországban feldolgozva.

 • kötés előtt mosd ki, hogy a lanolin feloldódjon, a fonal felpuffadjon!

 • vastagság: worsted

 • 50 g / 115 m

 • ajánlott tűméret: 4,5-5,5mm

 • kézzel mosd, fektetve szárítsd!

 • nemezelhető 

 • A növényi festés egyik jellemzője, hogy sosem lesz két teljesen egyforma motring, így nagyobb daraboknál, ajánlott a motringok váltogatása kötés közben, hogy ne legyen feltűnő kontraszt. 

  Ugyan mindent megteszünk azért, hogy a motringok ne eresszék már színüket, többször átöblítjük őket festés után, mégis azt tanácsoljuk, hogy ha több, különböző színt használsz egy kötésen belül, előtte mosd ki a motringokat, hogy biztosan ne fogják meg egymást a különböző színek. 

  Mosáshoz csakis gyapjúmosószert használj, az általános mosószerek roncsolják a gyapjú, illetve egyéb állati eredetű szálak szerkezetét. Öblítéshez érdemes egy evőkanál ecetet keverni, hogy visszaállítsuk a fonal megfelelő savas pH-ját. A gyapjú fonalaknak az is nagyon jót tesz, ha időnként kevés lanolinnal kezeljük őket. 

  A gyapjú fonalakat nem kell olyan gyakran mosni, mint műszálas vagy pamut társaikat. Hacsak nem szennyeződik súlyosan (például leöntjük valamivel) elég szellőztetni, illetve a kisebb foltokat helyileg kezelni. 

  Kézzel mosd, fektetve szárítsd!

Elérhetőség: 2 db raktáron
Gyártó: kis kos műhely

Leírás

A MATE karcagi nyájában a mai napig tisztán él egy olyan magyar merinó vérvonal, ami különösen finom gyapjáról híres. Ezt a csodálatos gyapjút vásároltuk fel és a csehországi Strmilov majd' 200 éves gyapjúmosójában és fonodájában készítették el belőle ezt a fonalat. Ajánljuk a felhasználás előtt óvatosan, gyapjúmosószerrel kimosni és ecetes vízzel öblíteni, hogy elnyerje végső formáját, mivel sokat puffad az első mosással. A fonalat 100-250 grammos motringokban készítette a fonoda, így ha többet rendeltek nem vágjuk el, hanem a megrendelésnek megfelelő súlyban küldjük hozzátok.