Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A műhelyről

A Kis kos műhely egy olyan képzeletbeli közös tér, ahol a két kezünkkel alkotáson keresztül kapcsolódunk hasonszőrű emberekhez és a Földhöz, a természethez.
Kremmer Sári vagyok, a Kis kos műhely az én szerelemprojektem.

A saját fonalbolt ötletét azóta dédelgetem, hogy újra elkezdtem kötni - akkor épp Angliában éltem és szörnyen egyedül éreztem magam az idegen környezetben. A kötésen keresztül lehetőségem nyílt új ismerősöket szerezni élőben és az online térben is - nekem a kézimunka azóta eredendően közösségi élményt jelent.
A kötést később követte a horgolás, a fonás, majd végül a fonalfestés is - minden érdekelni kezdett, ami fonalakkal kapcsolatos. Két évvel ezelőtt végül a növényi festésben találtam meg azt, ami igazán én vagyok: azért szeretem ezt csinálni, mert soha nem vagyok egyedül a folyamatban - a növényekből kapott színeket meghatározza a csapadék, a talaj vagy épp a napsütéses órák száma is.  Mióta belekezdtem, folyamatosan, különböző növényeket gyűjtve, kipróbálva, kombinálva tanulok erről a technikáról, ennek a tanulási folyamatnak a gyümölcseit vásárolhatjátok meg többek között a boltban. A kis kos fonalak egytől egyig egyediek és megismételhetetlenek.

Amikor épp nem kötök, társadalomtudománnyal foglalkozom, ezért a fogyasztási szokásaim vagy épp a vállalkozásban hozott döntéseim társadalmi - környezeti hatásait ha akarnám, se tudnám figyelmen kívül hagyni. Ezt a "szemüveget" az alapanyagok és a boltban tartott termékek kiválasztásakor, megtervezésekor sem vettem le. A két legfontosabb alapelv, hogy minél kisebb terhet jelentsenek a bolygónak és a rajta élőknek (növényeknek, állatoknak, embereknek egyaránt) és az, hogy minél több ember számára elérhetőek legyenek. Ezen felül a társadalmi, nők közötti szolidaritást is érvényesítem, ahol csak tudom.

Ezért a kis kos műhelyben:

  • minden fonal műanyagmentes
  • nincsenek superwash kezelt fonalak
  • törekszünk arra, hogy minél több termék rendelkezzen Öko-Tex vagy GOTS tanúsítvánnyal, származzon ökológiai gazdálkodásból
  • az általunk használt pamut újrahasznosított vagy bio
  • a kézzel kötött termékek megvásárlásával kisgyerekes anyákat vagy épp a koronavírus miatt munkanélkülivé vált nőket támogatsz.

A kis kos műhely nem jöhetett volna létre a körülöttem álló támogató kör nélkül. Köszönettel tartozom Palkó Borinak amiért mellettem áll a kezdetek óta és bármikor számíthatok rá kötési kérdésekben, Csernák Jankának az arculat és logó elkészítéséért, Jakab Zsófinak a CSS-designért és Kulcsár Rebekának a szövegírásban nyújtott segítségért. Hálás vagyok Horváth Bencének amiért elviseli, hogy fonalakkal van tele az egész otthonunk, Harsányi Eszternek, hogy a kezdetek óta lelkesedik a fonalaimért még úgy is, hogy ő nem is tud kötni, a családomnak és a barátaimnak a folyamatos támogatásért és neked, a vásárlónak, amiért lehetővé teszed a kis kos műhely működését.

blog comments powered by Disqus