Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

merinó gyapjú

Gyapjúnak elsősorban a juhok testét borító összefüggő szőrt nevezzük, de más állatok, például az angóranyúl szőrét is hívhatjuk így, ekkor angóragyapjúként hivatkozunk erre. A birkagyapjú az egyik legrégibb textil-alapanyag, őseink már időszámításunk előtt hétezer évvel előszeretettel használták.

 

Gyapjú és gyapjú között is lehet különbség, ami függ az állattartás körülményeitől, a juh fajtájától, a kezelés módjától, és hogy közvetlenül az állatról lenyírt, úgynevezett tiszta élő gyapjúról vagy újrahasznosított gyapjúról van-e szó. A merinó az a juhfajta, melynek bundája adja az egyik legkiválóbb minőségű gyapjút a világon. Nincs még egy textil-alapanyag, amely egyszerre annyi jó tulajdonsággal rendelkezne, mint a gyapjú. A gyapjúfonalak jellemzően erősek és puhák, rendkívül sokoldalúak, kötéshez és horgoláshoz egyaránt használhatóak. Kifejezetten jól szellőzik és öntisztulásra is képes, ezért a gyapjúholmit ritkán kell csak mosni. Nem véletlenül terjedt el az a mondás, hogy télen fűt, nyáron hűt, ez az elemi gyapjúszálacskák között megmaradó szigetelő levegőrétegnek és a gyapjúszálacskákon található pikkelyek nedvességtartó tulajdonságainak köszönhető. Ez utóbbi képesség alkalmassá teszi arra, hogy modern mosható pelenkák vízhatlan rétegeként is használhassuk - erről a kis kos kids menüpontban olvashatsz többet.

 

A kis kos műhely gyapjútartalmú fonalainak alapanyaga minden esetben kezeletlen, hogy a gyapjú páratlan tulajdonságait minden egyes gombolyaggal átadjuk nektek és a Földet se terheljük klórral és más vegyszerekkel. Ez azt jelenti, hogy a gyapjúfonalainkból készült holmik óvatos kézi mosást igényelnek, hogy sokáig megőrizzék puhaságukat és formájukat. Kizárólag olyan merinó gyapjú tartalmú fonalakat tartunk, melyek készítése során a juhokat nem vetették alá a mulesing nevű fájdalmas eljárásnak.