Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Anyagismereti kis(o)kos, első rész: a pamut

1. Honnan származik, miből készül?

A pamut a gyapotnövény elemi szálaiból készül, amely egyike a legősibb termesztett növényeknek.

Termesztése nagyon vízigényes, egy pamutpóló elkészítéséhez elegendő gyapot termesztéséhez körülbelül 2500 liter víz kell - és ekkor még csak a nyers alapanyag van a kezünkben.

A gyapotnövény azért is igényel ennyi vizet, mert meleg éghajlaton termesztik. A világ gyapottermelésének nagy része Kínában, Indiában és az USA-ban zajlik, azaz a pamutnak nagyon hosszú utat kell megtennie, mire eljut a világ többi részén élő végfelhasználókhoz. De a jó hír az, hogy Európából származó pamut is van már a piacon: az egyik beszállítónk, a Wooldreamers például helyi, spanyol pamutot használ legújabb fonaluk, a Saona gyártásához.

2. Milyen pamutfajták léteznek?

Mint minden kultúrnövény esetében, a pamutra is igaz, hogy számtalan nemesített változata létezik. A legfinomabb pamutfonalak elemi szálacskái a leghosszabbak, míg mikronban mért átmérőjük a legkisebb: a hosszúság miatt nem bolyhosodnak, a vékonyság pedig a puhaságért felel. A legpuhább pamutfajták közé tartozik például az egyiptomi pamut, a pima pamut és a Sea Island pamut.

Ezen kívül az előállítás módja szerint is megkülönböztethetjük a pamutokat: a fésült pamut simább felszínű, egységesebb összképet ad kötve - horgolva, a mercerizált pamut kicsit merev és fényes.

Végül pedig az alapanyag eredete szerint is csoportosíthatjuk a pamutfonalakat, -textileket, nekünk talán ez a legfontosabb. Fent már említettem, hogy a legtöbb gyapotültetvényen rengeteg vizet és növényvédőszert használnak a termesztés során, emiatt meglepően nagy a pamutfonalak ökológiai lábnyoma. A újrahasznosított pamut vagy ökológiai gazdálkodásból származó biopamut viszont kevésbé terheli meg a környezetet.

Az újrahasznosított fonalak általában kicsit kócosak, felületük matt és nem olyan sima megkötve vagy horgolva, hiszen kidobásra ítélt ruhadarabokból állítják őket elő. De ez adja a szépségüket is! A másik lehetőség "tudatos pamuthasználóknak" a biopamut viszont a fonal előállításának lépéseitől függően lehet szép fényes és sima is. Azonban fontos tudni, hogy a "biopamut" - címke önmagában semmit sem jelent, bármelyik fonal- vagy épp ruhagyártó állíthatja magáról, hogy a gyapottermesztés során nem alkalmaztak mérgező növényvédőszereket.

Ha tényleg biztosra akar valaki menni a biopamut vegyszermentességét illetően, a GOTS-címkét érdemes keresni egy fonalon vagy ruhadarabon.

Indiában és Kínában, ahol a gyapottermesztés jelentős hányada zajlik, nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok a textiliparra, mint Európában. A pamutfonalak esetén ezért érdemes GOTS-minősítésű biopamutot választani. A GOTS a Global Organic Textile Standard rövidítése, egy független szakemberek által megalkotott szabványrendszert takar. Azért dolgozták ki, hogy világszerte elismert követelményeket határozzanak meg a biotextíliákra vonatkozóan. A GOTS-címke elsősorban a fogyasztóknak jelent hiteles bizonyítékot arra, hogy a nyersanyagok begyűjtésétől kezdve a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig az adott textilipari termék minden követelménynek megfelelt. Tehát alapanyaga biogazdálkogásból származik, nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, festékeket, a gyártás során keletkező szennyvizet is megtisztították. Emellett az is garantált, hogy a gyapot termesztésétől kezdve a kész fonal felcímkézéséig az összes munkafolyamatban etikus körülmények között, korrekt fizetésért dolgoztak a munkások. 

3. Tippek a következő pamutos projektedhez

A cellulóz alapú szálak, így a pamut egyik legfontosabb jellemzője a rugalmatlanság, ezt azonnal észreveszed, ha pamutfonallal kezdesz kötni, horgolni.

Ez összefügg azzal, hogy a pamutszálacskák egyenesek, ettől tűnik nehéznek is a fonal - nincs olyan sok levegő a szálak között, mint például a gyapjúfonalak esetében.  Pont emiatt csúszós is, ami hatással lehet a kötésképedre. De a szálacskák szerkezete tehető felelőssé azért is, hogy olyan kellemes viselet egy pamutfelső a melegben és emiatt válik lehetővé a gép mosás is.

Pamutból ezért olyasmit érdemes kötni, aminél nem olyan fontos a rugalmasság: tehát sapkát, zoknit ne, de csipkemintás nyári felsőt igen! Mivel mosógépben mosható, babaholmikhoz, például takaróhoz, romperhez is tökéletes a legtöbb pamutfonal. Szintén a moshatóság miatt konyhai textileket, kéztörlőt, mosogatórongyot vagy épp arctörlőt is köthetsz pamutból, ezek szuper projektek kezdőknek is. Sokan használják amigurumi-figurákhoz is a pamutfonalakat, mivel jól láthatók a pamuttal horgolt pálcák és a könnyű tisztítás miatt ideálisak koszolódós helyzetekben, azaz gyerekkézben is.

Van, aki nagyon szeret pamuttal dolgozni, míg más ki nem állhatja, egyszer viszont mindenképp érdemes belefogni egy pamutprojektbe.

Néhány tippünk a sikerhez:

  • ha túl csúszósnak találod a fonalat, próbáld meg bambusz- vagy fa tűvel kötni, horgolni!
  • Vedd figyelembe, hogy nehéz, nyúlik - ha egy felsőnél két méret között vacillálsz, kösd

    inkább a kisebbet!

  • A kész darabod mindenképp fektetve szárítsd, hogy ne nyúljon ki a saját súlya alatt.

  • Mindenképp készíts kötéspróbát és mosd ki, ha nagyobb darabot készítesz - pamut esetén különösen fontos, hogy a körben kötött darabok próbáját is körben kösd!

Ha tetszett ez a poszt, arra kérünk, oszd meg a többi kötő-horgoló barátoddal és ismerősöddel! Ha pedig megjött volna a kedved a pamut kipróbálásához, nézd meg pamutkínálatunkat!

blog comments powered by Disqus