Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fonalgombóc, tésztamotring, kötőtúra – hogy mondják olaszul, hogy Yarn Crawl?

Fonalgombóc, tésztamotring, kötőtúra – hogy mondják olaszul, hogy Yarn Crawl?
Kötős-fonalas úticél-ajánlóval jelentkezünk: Vörös Dóra Olaszországba, egész pontosan Bolognába kalauzol minket. Bennfentes tippjeiből  sejteni lehet, hogy Dóra jónéhány szálon kötődik a helyszínhez, ahová sorai visznek - ha nincs még programotok szeptember végére, mindenképp olvassátok el ezt az írást! 

Ha Bolognát említem, bizton állíthatom, hogy mindenkinek elsőre „A bolognai” jut eszébe…mármint az az isteni, húsos, paradicsomos ragu, „al dente”-re főzött tésztán, bőségesen megszórva frissen reszelt parmezán sajttal. Vajon mi köze van a bolognai spagetti szélesmetéltnek a fonalakhoz? Jó tudom, létezik olyan, hogy spagetti fonal, de most másról van szó.

Képzeljük el: indiánnyár, hétvége, rövid látogatás Olaszországba. Viszed a folyamatban lévő kézimunkádat. Nem csak városnézőbe mész, felfedezni a fonalas felhozatalt is. Álom? Igen…de nem elérhetetlen. Ha most valósítanád meg, ez a hétvége lesz a jó: 2023. szeptember 21-24. között, Giulia Boari szervezésében kerül megrendezésre az első Bologna Yarn Crawl.

Fonalfesztivál - másképp

A grafikus Giulia-t kötőskörökben mindenki Wool Done néven ismeri, akárcsak a történelmi belvárosban levő elragadó apró fonalboltját. A bolognai, városi fonaltúra ötletét az amerikai pub crawl-jelenség ihlette: New Yorktól Las Vegasig az ivócimborák járják a kocsmákat, sörözőket,kóstolják az aranyló nedűt, keresve a leglenyűgözőbb helyeket.

A Yarn Crawl tehát teljesen más, mint egy megszokott fonalfesztivál, inkább nevezhetnénk fonaltematikus városi túrázásnak, fonalkóstolóval (is) egybekötött ismeretterjesztésnek.

Európa legrégibb egyeteme, a tetőkön lévő téglacserepek színe, a kulináris élvezetek okán „La Dotta, La Rossa, La Grassa”, a tudós, a vörös, a kövér jelzőkkel illetett Bologna és a környező vidék a textilipari történeti örökség révén is ideális helyszín, hogy a kötőcimborák, cimborínák ne csak a helyi kézműves sörökbe (mert hogy a boron túl is van olasz sör, főleg pizza mellé) és egyéb gasztronómiai különlegességekbe kóstoljanak bele, hanem részt vegyenek a Yarn Crawl eseményein, tárlatvezetésen, workshopokon, túrával egybekötött közös kötésen.

A fotó forrása: UnSplash, @sterlinglanie

Programok fonalturistáknak

Még olyan a kötéshez kapcsolódó talján terminus technicusokkal is megismerkedhetnek, mint például a filato = fonal, gomitolo = gombolyag vagy a lana =gyapjú… 30 kilométernyi árkádsor – fonalból sem kevés - biztosítja, hogy akár tűz a nap, akár esik az eső a résztvevő fonalturisták kellemes körülmények között fedezhessék fel a kapcsolódó érdekességeket, a helyi és a nemzetközi szinten ismert fonalmanufaktúrák, gyártók termékeit kínáló üzleteket (Giulia Wool Done-ja is közöttük van!), hanem egy hideg nyalatot biztosító gelateria-t vagy egy házitésztából készült, igazi tagliatelle alla bolognese-t kínáló trattoria-t is.

Néhány program a Bologna Yarn Crawl eseményeiből:

  • vezetett látogatás a Paraszti Hagyományok Múzeumában, kiemelt téma a kender;
  • UFO dinner – hozd el vacsorára az UnFinished Object-ed, régelfeledett, befejezetlen kötésed;
  • Knitting & Trekking – 4 km távolság, 110 m szintkülönbség, 2 órás túra az árkádok alatt a San Luca szentélyhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra,
  • délutánonként Aperitivo+Maglia – kötéssel egybekötött aperitivo (vacsora előtti gyomor és csukló „bemelegítés”).

És ha mindez nem lenne elég, van még egy program ugyanarra a hétvégére. Rövidebb autóútnyira Bolognától, Formigine-ben (Modena mellett) lesz az évente kétszer megrendezésre kerülő, kétnapos Fili senza Tempo (Időtlen fonalak) - Hímzések, varrások, szövetek, virágok és ízek piaca. A növényekkel festett, kézzel font fonalakat készítő Elisabetta Colombini (Le tinte del bosco – Az erdő színei) mellett számos olasz és francia kiállító lesz ez alkalommal is jelen.

Kötőtűre, fonaltúrázásra fel!

Az eseményekről további részleteket itt találtok:

https://www.wooldone.com/bologna-yarn-crawl

https://www.facebook.com/FiliSenzaTempo/

Szerző: Vörös Dóra / Botthéka

Tartalomhoz tartozó címkék: fonal gyapjú textilipar yarn crawl
blog comments powered by Disqus