Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elöl csomózott fülvédő - ingyenes kötésminta

Elöl csomózott fülvédő - ingyenes kötésminta
Egy gombolyag Drops Wish és néhány óra szabadidő kombinációjából szuper dolgok születhetnek - mint például ez az egyszerű, de izgalmas technikákkal készülő téli fülvédő.

Az elöl csomózott fülvédő Drops Wish fonalból, 8 mm-s kötőtűvel, oda-vissza kötve készül. Egyszerű szaporításokat és fogyasztásokat, illetve a sima szemek kötését kell csak tudni hozzá, emiatt kezdőknek is gyors sikerélmény az elkészítése. Az i-cord szegély miatt viszont igazán letisztult, profi munkának tűnik - senki nem fogja megállapítani, hogy épp csak most tanulod a kötés bonyolultabb fortélyait! Vastag gyapjútartalmú fonalból igazi téli darab, de a szaporításokat a kívánt szélességig folytatva vékonyabb fonalból is elkészíthető az őszi-tavaszi időszakra.

 

Az elkészítéséhez szükséges:

8 mm vastag (kör)kötőtű

1 gombolyag Drops Wish vagy más vastag gyapjúfonal, amellyel kijön a megadott kötéspróba

1 horgolótű/összevarrótű a kilógó szálak eldolgozásához.

 

Kötéspróba 10x10 cm-n lustakötéssel, 8 mm-s tűvel:

12 szem x 18 sor

Méretezés:

Egy méretben, átlagos női fejkörfogatra terveztük, a méretet a homlokrészen csomóval, illetve a fülvédő testét rövidebbre/hosszabbra kötve is szabályozhatod.

Rövidítések, technikák:

A Kis kosnál hibrid mintákat írunk, az egyszerűség és közérthetőség kedvéért a komplexebb technikákra az angol nyelvből ismerős rövidítéseket használunk a magyar leírásokban is. Az egyes rövidítésekre kattintva oktatóvideót találtok.

s: sima szem

kfb (knit front and back): egyszerű szaporítás, amely során a következő szemet simán lekötjük, majd mielőtt leengednénk a bal tűről, a hátsó szálába is kötünk még egy szemet.

sl2wyif (slip 2 with yarn in front): a fonalat a munkánk előtt tartva két szemet átemelünk a bal tűről a jobbra, mintha fordítottat kötnénk. Ez a technika fogja az i-cord szerű szegélyt kialakítani a fülvédő szélén.

ssk (slip, slip, knit): balra dőlő fogyasztás, két szemet átemelünk a bal tűről a jobbra,mintha simát kötnénk, majd összekötjük őket.

k2tog (knit 2 together): két szemet simán összekötünk.

Minta:

Oda-vissza fogunk kötni, a fülvédő egyik végén először szép lassan szaporítunk, majd megkötjük a fülvédő testét és végül visszafogyasztunk a kezdő szemszámra. Így szép kis csomót / masnit lehet a fülvédő elejére kötni.

Szedjünk fel 3 szemet.

1: Egy sor sima.

2: sl3wyif: a fonalat a munka előtt tartva a szemeket balról jobbra csúsztatjuk, mintha fordítottat kötnénk, de nem kötjük le őket!

3: kfb, 1 s, kfb (5 szem)

4-5: sl2wyif, a sor végéig sima

6: sl2wyif, kfb, 2s (6 szem)

7-8: sl2wyif, a sor végéig sima

9: sl2wyif, kfb, kfb, 2s (8 szem)

10-11: sl2wyif, a sor végéig sima

12: sl2wyif, kfb, 2s, kfb, 2s (10 szem)

13-14: sl2wyif, a sor végéig sima

15: sl2wyif, kfb, 4s, kfb, 2s (12 szem)

16-17: sl2wyif, a sor végéig sima

18: sl2wyif, kfb, 6s, kfb, 2s (14 szem)

Innentől már nem fogunk szaporítani - de ha esetleg vékonyabb fonalból dolgoztok, érdemes lehet folytatni minden 3. sorban a szaporításokat a kívánt szélesség eléréséig.

Az utolsó szaporítós sor szélén (nekünk most ez a 18.), helyezzünk el egy szemjelölőt.

Innentől kezdve a következő sort ismételgetjük:

sl2wyif, a sor végéig sima.

Ezt a sort addig kell ismételni, amíg a munkánk a szemjelölőtől mérve eléri a 45 cm-s hosszúságot - vagy épp picit meghúzva körbeéri a fejünket. Ezután következnek a fogyasztások:

1: sl2wyif, ssk, 6s, k2tog, 2s (12 szem)

2-3: sl2wyif, a sor végéig sima

4: sl2wyif, ssk, 4s, k2tog, 2s (10 szem)

5-6: sl2wyif, a sor végéig sima

7: sl2wyif, ssk, 2s, k2tog, 2s (8 szem)

8-9: sl2wyif, a sor végéig sima

10: sl2wyif, ssk, k2tog, 2s (6 szem)

11-12: sl2wyif, a sor végéig sima

13: sl2wyif, k2tog, 2s (5 szem)

14-15: sl2wyif, a sor végéig sima

16: sl2wyif, k2tog, 1s (4 szem)

17: sl2wyif, k2tog (3 szem)

18: sl3wyif

19: 3s

Láncoljuk le a szemeket, vágjuk el a fonalat, vegyük ki a szemjelölőt a munkából. A kilógó szálak eldolgozása után óvatosan mossuk ki a kész darabot (langyos vízben, samponnal vagy gyapjúmosószerrel), majd nyomkodjuk ki belőle a vizet és fektetve szárítsuk meg. Kössünk dupla csomót a fülvédő vékony végeivel ügyelve arra, hogy elég szoros legyen a fejünkön - és aztán viseljük büszkén!

 

blog comments powered by Disqus