Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fonalat gyárt a Kis Kos - gyapjas kalandozásunk rövid története

Fonalat gyárt a Kis Kos - gyapjas kalandozásunk rövid története

A Kis kos műhelyt a gyapjú iránti szenvedélyünk mozgatja - most saját fonalgyártásba kezdtünk, hogy minél szélesebb körben megismerjék a magyar merinóban rejlő lehetőségeket!

      A Kis Kos Műhelyt még 2020-ban azért hoztam létre, hogy végre legyen itthon is egy olyan fonalbolt, amilyenre magam is vágytam, de hiába kerestem: ahol minőségi, kizárólag természetes, műanyagmentes fonalak vannak a választékban és ahol a magyar kézimunkázó közösség megtalálhatja nem csak az újhullámos külföldi könyveket, magazinokat hanem a  legjobb minőségű eszközöket is.  

      A járvány jelentette kihívások ellenére az elmúlt években kis közösségünk folyamatosan bővült és köszönhetően a hozzánk hasonlóan gondolkodó kötő - horgoló embereknek, sikerült fenntartani a boltot. Az üzletpolitikámban mindig is kiemelten fontosnak tartottam a fenntarthatóságot, a méltányos kereskedelmet és a klímaváltozást kiváltó problémák szem előtt tartását. Így természetesen hamar elkezdtem hazai fonalak után kutatni. Ekkor szembesültem azzal, hogy a magyar gyapjúgyártás hatalmas válsághelyzetbe került: a gazdák sokszor hulladékként kezelik, vagy akár el is égetik birkanyírás után a gyapjút. A jelenség mögött egy igen sokrétű probléma húzódik a szintetikus szálak globális térnyerésétől kezdve, a helyi gyapjúfeldolgozó üzemek bezárásáig. 

      Nem sokkal ezután egy vevőből lett barát, Júlia csatlakozott hozzám és elkezdtünk azon gondolkozni, hogyan lehetne felhívni a figyelmet erre a problémára. Elszánt kötősökként persze arra jutottunk, hogy a legjobb út az, ha a hazai alapanyagok felhasználásával fonalat készíttetünk. Ezáltal újra kapcsolatot teremtünk az itthoni gyapjútermelők és a kézimunkázók között miközben azt is biztosítjuk, hogy a magyar gyapjú legjava ne a világ másik végén kössön ki. Ez a törekvésünk igen nagy kihívás elé állította a kisvállalkozásunkat….így hát arra szeretnénk kérni, hogy támogass bennünket ebben a folyamatban, segíts, hogy álmunk egy fenntartható, helyi merinó fonalról valóra váljon. 

Ahhoz, hogy elérjük a célunkat és enyhítsük a ránk háruló anyagi kockázatot és jövőre is nekivághassunk a gyapjúmentésnek körülbelül 6000 euróra van szükségünk - van kedved beszállni?

Ha támogatnál minket ezen az úton, a Kickstarter oldalunkon megteheted! Már egy gombolyag fonal vagy egy kávé ára is rengeteget jelent nekünk és közelebb visz a céljaink eléréséhez.

KIK VAGYUNK 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frici (Júlia legkisebb fia), Júlia és Sári Karcagon a megvásárolt gyapjúval 

      Andor Júlia 3 vadóc kisfiú anyukája, elkötelezett gyapjúimádó és spanyol tanár. Egy hihetetlenül energikus személyiség, aki időről-időre új és izgalmas ötletekkel áll elő, amelyeket lankadatlan lelkesedéssel visz végig. 2021 tavaszán csatlakozott hozzám, Kremmer Sárihoz a Kis Kos Műhelyben és ekkor határoztuk el, hogy belevágunk a fonalkészítésbe.

      Én amellett, hogy kis webshopunkat üzemeltetem és éppen szülésznőnek tanulok, korábban szociológiából diplomáztam. Ez a képzés alapozta meg azt is, hogy a kritikus gondolkozást nagyon fontosnak tartom és ez a kis fonalbolt is tükrözi ezt . A Kis kos egyedülálló kezdeményezés az itthoni kötős közösségben: kizárólag természetes alapanyagokból készült fonalakat tartunk, a legtöbb közülük OekoTex 100, illetve GOTS minősítéssel rendelkezik és választékunkat a fenntarthatóság jegyében alakítjuk. Nálunk nem találsz műanyagokat tartalmazó vagy épp superwash-kezelésen átesett fonalat és arra is ügyelünk, hogy a pamutfonalaink vagy ökológiai gazdálkozásból származzanak vagy újrahasznosított szálakból készüljenek. A kézzel festett fonalainkat én festem növényekkel és egyéb természetes anyagokkal, több ezer éves technológiákat újragondolva.

      Mi a Kis kos műhelynél hiszünk abban, hogy a kézimunka (mint a kötés, horgolás, természetes festés, ruhajavítás) életben tartása és mindennapi életbe emelése kiemelten fontos egy fenntarthatóbb jövő érdekében. Szeretnénk minél több embert megtanítani arra, hogyan készítsék el saját ruháikat és ehhez hogyan válasszák ki a megfelelő alapanyagot. 

      Helyi fonalat keresve döbbentünk rá, hogy a magyar gyapjúipar mára szinte nemlétező fogalommá vált, miközben a juhászok gyakran kénytelenek kidobni a termelt gyapjút. Illetve abban a szerencsés esetben, amikor elegendő mennyiséggel rendelkeznek ahhoz, hogy a gyapjú-exportőröknek megérje foglalkozni a nyers gyapjúval, a magyar gyapjú sok esetben a világ másik felén köt ki. Ezt pedig nem hagyhattuk annyiban!

GYAPJÚHELYZET MAGYARORSZÁGON

Egy bála nyers gyapjú Karcagon, készen arra, hogy a felvásárlók elvigyék 

      A 19. században Magyarország fontos gyapjúexportőre volt az európai régiónak, körülbelül 15 millió birka legelészett országszerte. A legtöbbjük, csakúgy mint manapság, a magyar merinó fajtához tartozott, aminek létrejöttéhez spanyol merinó juhokat kereszteztek a helyi állománnyal a megfelelő hús- és gyapjúhozam és ellenállóság érdekében. Valaha virágzó gyapjúipara volt Magyarországnak sok gyapjúmosó és feldolgozó üzemmel, fonodákkal és szövödékkel egészen a 20. század végéig. A politikai átalakulás és az egyre nagyobb teret nyerő globalizáció hatásai azonban leállították a helyi gyapjúfeldolgozást és mindez a gyapjútermelésre is erős hatással volt.

      Nagy meglepetésünkre megtudtuk, hogy az ország nyájainak többsége még mindig a merinó fajtához tartozik, de manapság alapvetően a húshozam maximalizása érdekében tenyésztik a juhokat. A gyapjú legtöbb esetben csak szükséges rossz, egy nem kívánt melléktermék, aminek az ára az utóbbi évtizedekben hatalmasat zuhant, miközben, a birkanyírás költségei évről-évre nőnek. Az említett hozzáállás nagyban befolyásolja a termelt gyapjú minőségét is: igen ritka a megfelelő előválogatás, osztályozás és jellemző az is, hogy növénydarabokkal, törmelékkel szennyezett a nyers gyapjú, ami sok esetben ellehetetleníti vagy nagyon költségessé tenné a feldolgozást.

Az első gondolatunk az volt, hogy annyi gyapjút kell megmentenünk a hulladékká válástól, amennyit csak bírunk. Jónéhány zsáknyi nyers gyapjút vettünk át ingyen környékbeli birkatartóktól Pest megyében, akik örültek hogy megszabadulhatnak tőle. Viszont a megtisztításukra tett kísérletek negatív tapasztalatokkal végződtek, ez pedig visszafogta a lelkesedésünket. Mindazonáltal nagyon eltökéltek voltunk, hogy saját fonalat készítsünk, ezért elkezdtünk a gyapjú iránt elhivatottabb juhászokat keresni az országban. 

 

A NYÁJ ÉS A GYAPJÚ 

Egy magyar juh- és kecsketartókat tömörítő facebook csoportban folytattuk a kutatást, jó minőségű magyar merinó gyapjút keresve. Rengeteg visszajelzést kaptunk a felhívásunkra, jónéhány birkatartó akart ingyen vagy nagyon olcsón megszabadulni az évek alatt felhalmozódott gyapjúkészleteitől. Egy ember viszont kiemelkedett közülük, ő Balogh Lajos Karcagról.

Lajos a MATE (Magyar Agrártudományi Egyetem) tiszta vérvonalú merinó nyájának gondozója. Ebben a nyájban minden egyes állat törzskönyvezett és leszármazottja egy olyan történelmi vérvonalnak, mely valaha a kiemelkedő minőségű gyapjáról volt híres. Lajos azt is elmondta nekünk, hogy a juhokat a gyapjuk minősége szerint is válogatják, csak azokat az állatokat fogják tenyésztésbe, amelyek gyapja kevesebb, mint 23 mikronos finomságú.

 

A karcagi nyáj: piros bilétás merinók a nyírásra várakozva 

      Fontosnak tartottuk azt is, hogy saját szemünkkel lássuk, hogyan tartják az állatokat, mielőtt megvennénk a gyapjút, és Lajos nagyon kedvesen fogadott minket a májusi nyíráson. Sokat mesélt a munkájáról és nagyon megdöbbentünk hallva, hogy megkeresésünkig az egyedülálló tisztavérű merinók gyapját az ugyanitt tartott húsjószágok rosszabb minőségű gyapjával egybeömlesztve vásárolták meg a gyapjúexportőrök. A látogatásunk végére úgy döntöttünk, hogy megvesszük az összes gyapjút, amit csak a bankszámlánk enged, hogy ebből a különleges alapanyagból minél több az országban maradjon. Így az eredeti terveinknél jóval több, összesen 312 kiló nyers gyapjúval megrakodva távoztunk Karcagról az öreg Volkswagen kisbusszal, amit erre az útra béreltünk ki.

 

A FONODA 

Jelenleg csak néhány kicsi gyapjúfonó létezik Magyarországon, ahol a kártolást és fonást végzik, ám a legutolsó gyapjúmosó a 2000-es évek elején bezárta kapuit. Így megoldást kellett találnunk arra, hogy hogyan tisztíttassuk meg a megvásárolt alapanyagot. Elkezdtünk körbenézni, hogy hol lenne az a legközelebbi pont, ahol egyszerre tudnak mosást, kártolást és fonást is végezni. Szerencsésen ráleltünk a tökéletes helyszínre a 150 éves Tkalcovna Kubák üzemre Csehországban. 

A nyers karcagi gyapjú és a fonoda Strmilovban 

      2021 augusztusában teletömtük Júliáék kocsiját gyapjúval és elvezettünk Strmilovba, hogy elszállítsuk a gyapjút és körülnézzünk a fonodában. A több, mint 800 kilométeres utat 2 nap alatt tettük meg, de megérte, mert így egy helyre kellett csak szállítani a nyersanyagot, nem kellett külön utakat megtennie a mosás, kártolás és fonás helyszínei között. Nagy megelégedésünkre szolgál, hogy sikerült a gyapjút a lehető legközelebb feldolgozni, hogy a fonalunk ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen miközben egy nagymúltú családi vállalkozást is támogathatunk a projektünkkel. 

A gyapjúnk útja Karcagról Budapestre, Budapestről Strmilovba...majd vissza Budapestre. Végállomás: a világ kötői és horgolói! 

A FONAL 

      Nem volt könnyű eldöntenünk, hogy milyen típusú fonalat készíttessünk a gyapjúból, a legjobb megoldás nyilvánvalóan az lett volna, ha mindenféle fonaltípust fonathatunk, hogy megnézzük hogyan viselkedik a gyapjú különböző vastagságokban, ágakban. Mivel sajnos erre nem volt lehetőségünk, otthon kimostunk, kártoltunk és fontunk néhány adagot a karcagi merinóból mielőtt meghoztuk a döntést. Bár a kézi kártolás és fonás nem igazán hasonlítható a Kubák fonoda profizmusához, azért segített eldönteni milyen fonalat szeretnénk.  

               

      Végül elsőként egy egyágú fingering vastagságú fonalra esett a választásunk, mert nagyon szeretjük az egyágú fonalak textúráját és lágy esését. Reméljük, hogy ez a fonal tökéletes választásnak bizonyul majd kendőkhöz és pillekönnyű pulóverekhez. A gyapjú másik fele 2 ágú, DK vastagságú fonallá alakul majd ami határozottabban kirajzolódó szemeket eredményez kötésnél. Azt várjuk, hogy a DK fonal egy tökéletes "mindenes" fonal lesz a legegyszerűbb mintáktól a csipkéken át a csavart mintákig, hogyha egy melegebb darabot szeretnénk létrehozni.

Mindkét fonal kártolt, azaz “woolen spun” típusú, ami azt jelenti, hogy a tisztítás után kártolják a gyapjút és ebből fonják a fonalat. Az ilyen fonalak jellemzője, hogy mosás után gyönyörűen felpuffadnak és rengeteg levegőt képesek magukban tartani, így bármit kötsz vagy horgolsz  majd a fonalból az egészen biztosan könnyed, levegős és meleg lesz. 

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK A TÁMOGATÁSODRA

      Fonalkészítő tervünkkel szeretnénk az itthoni kézimunkázó közösségnek megmutatni, hogy a magyar gyapjú egy értékes alapanyag és a jó minőségű fonalaknak nem kell feltétlenül kell a világ túlfeléről érkezniük. Szeretnénk példát mutatni a juhászoknak: igenis van itt helye a lenyírt gyapjúnak és szeretnénk egy új párbeszédet kezdeményezni a magyar textilipar különböző résztvevőivel erről a varázslatos, fenntartható és megújuló anyagról, ami a birtokunkban van. Mindezek a célok csak a helyi és nemzetközi közösség támogató erejével elérhetőek számunkra, miközben kis fonalboltunk mindennapi teendőit is el kell látnunk. 

      Amikor a tartalékainkból megvettük a bálányi karcagi gyapjút, végleg elköteleztük magunkat az ügy mellett: ez a projekt igenis meg fog valósulni! Amiben a segítségedre van szükségünk az a beruházással vállalt pénzügyi kockázat minimalizálása - a nyers gyapjú feldolgozása nem olcsó folyamat. 

A Kickstarteren 1500 eurós célt tűztünk ki, mivel ez a felület mindent vagy semmit irányelven működik, de ez az összeg csak a költségeink negyedét fedezi. Körülbelül 6000 euróra van szükségünk ahhoz, hogy az egész feldolgozási folyamatot és járulékos költségeit fedezni tudjuk. Ilyenek többek között: 312 kiló nyers gyapjú, furgonbérlés, benzin és autópályadíjak, szállás Karcagon és Csehországban, és a többi...

Ez az összeg azt is lehetővé tenné számunkra, hogy jövő tavasszal folytassuk a gyapjúvásárlást és amennyiben elég érdeklődés van a fonalunkra, akár több nyersanyagot is feldolgoztassunk.

AZ ADOMÁNYOKÉRT CSERÉBE...

Kiemelten fontosnak tartjuk azt, hogy a helyi kötős és horgolós közösség használja a fonalainkat, és alig várjuk, hogy világszerte felbukkanjanak a Kis kos - fonalas projektek! Ezért a támogatásodért választhatsz egy motring fonalat (fingering vagy DK vastagságban) vagy mindkettőből egyet-egyet, ha kipróbálnád őket. Kedvezményesen hozzájuthatsz nagyobb fonalcsomagokhoz, amennyiben pulóvert, vagy netán takarót készítenél…. Még nincs kezünkben a fonal, de december közepén-végén várható a megérkezésük hozzánk: ígérjük veletek osztjuk meg először a hírt! 

Azok kedvéért, akik még nem szerettek bele a  kézimunkába, összeálltunk a tehetséges magyar művésszel, Kiskovács Eszterrel, aki egy gyönyörű illusztrációt készített gyapjas felhőkről és kedvenc festőnövényeinkről. Ez az illusztráció igen kedves a szívünknek és úgy érezzük kifejezi a természet és az alkotás iránti szeretetünket. A nyomatokat a budapesti barátaink készítik majd el rizográf technikával Hurrikan Press nevű stúdiójukban.

Ha pedig fonalat és grafikát is kérnél, természetesen arra is van lehetőséged.

Kiskovács Eszter illusztrációja, melyet egy A3 méretű rizográf nyomatban kapsz kézhez

Mivel időigényes elkészíteni igen limitált számban ajánlunk fel nektek egy-egy általunk megkötött sapkát a saját DK vastagságú magyar merinó fonalunkból. A sapka felhajtható szegélyű “beanie” fazonú, két méretben elérhető (S és L), festetlen fehér merinóból készül majd. Amennyiben ezt választjátok, felvesszük veletek a kapcsolatot, hogy a pompom színét kiválasszátok az általunk növényekkel festett színekből. 

 

VÉGÜL DE NEM UTOLSÓ SORBAN... 

Szeretnénk szót ejteni azokról az emberekről akik a kezdetektől fogva hittek a tervünkben és támogatták, hogy ez a kampány létrejöhessen. Hódi Csilla és Halász Júlia fáradhatatlan türelemmel dolgoztak a kampányvideónkon: Juli elkísért minket Karcagra és Strmilovba is, hogy filmezzen, míg Csilla rengetegszer meglátogatott minket budapesti otthonainkban, hogy még több jelenetet vegyen fel rólunk, illetve millió változtatást hajtott végre a videón, amíg mindannyian elégedettek lettünk a végeredménnyel. Türei Dénes régi barátunk Németországból  - adományaitok az ő segítségével jutnak majd el hozzánk.

Elmondhatatlanul hálásak vagyunk nekik önzetlen segítségükért. 

A videónkban a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség magyar merinókról szóló filmjéből is használtunk fel részleteket. Hálásan köszönjük a szövetségnek, hogy online elérhetővé tette ezt a forrást. 

Nagyon szépen köszönjük a kampányunk iránti érdeklődésedet és arra kérünk, oszdd meg a hírét ismerőseiddel, barátaiddal is!

 

blog comments powered by Disqus