Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézimunka & fenntarthatóság

Kézimunka & fenntarthatóság
Ebben a blogbejegyzésben 5 érvet hozunk amellett, miért érdemes kézzel készítened a ruháid egy részét, ha fontos neked a környezetvédelem.

Nálunk nem volt blackfriday és az előre látható tervek szerint nem is lesz soha. Nem akarunk senkit sem arra buzdítani, hogy több fonalat vegyen annál, amire tényleg szüksége van. Azt viszont elképesztően fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy amikor kézzel készítetek magatoknak egy sapkát, sálat vagy pulcsit, akkor a földünkért, a fenntarthatóságért is tesztek. Megtanulni kötni, horgolni, fonni, szőni – na, nekünk ezt jelenti a fenntartható fejlődés.

 

Kézimunkázni azért is érdemes, mert…

 

1. Minden darabot tökéletesen magadra igazíthatsz.

 

Minden test teljesen egyedi és megismételhetetlen, a konfekcióméretek alapján gyártott ruhák pedig nem tudják követni ezt a változatosságot. A saját pulcsidat olyan hosszúra és bőre kötheted, amennyire csak akarod! A kötésminta-tervezőknek is egyre fontosabb, hogy minél nagyobb mérettartományban elérhetőek legyenek a darabjaik, a #sizeinclusiveknitting hashtagre rákeresve rengeteg példát találtok rengeteg méretben elérhető, elkészíthető projektekre.

 

2. Gyakorlatilag csak a képzeleted határolja a lehetőségeidet.

 

Az előző gondolatot folytatva...mindenkit más szín, textúra, formavilág mozgat meg. Saját kezűleg készített ruharadaraboknál, kiegészítőknél csak a fantáziád szab határt az elképzeléseid megvalósításában. Álltál már pláza-próbafülkében, vagy épp egy turkáló sarkában arra gondolva, hogy a tökéletes fazonú pulcsid mennyire jó lenne más árnyalatban, csíkos helyett egyszínűben? Ha magad választod a fonalat és találod ki a dizájnt, a saját méreteden túl a saját ízlésed szerint is alakíthatod a ruhatárad új darabjait.

 

3. Rengeteg természetes és fenntartható alapanyag közül választhatsz.

 

100% gyapjúsapkát, GOTS-minősítésű biopamut pólót nemigen találsz az átlagboltok polcain – az izgalmasabb anyagokról, mint az alpaka, mohair, selyem, teveszőr, urambocsá’ jakszőr ne is beszéljünk…A fonalak (és ugyanígy a varráshoz használható méteráru) között viszont rengeteg lehetőség nyílik a természetes és a fenntartható alapanyagok kiválasztására! Magyar merinóból például senki nem készít kész darabokat az országban – fonalat viszont kaphatsz a Dörögdi gyapjútól.

 

4. Rövidül a ruháid előállítási lánca.

 

Abban a pillanatban, hogy kötő- vagy horgolótűt ragadsz, átveszel egy fontos munkafázist a textilipartól. A jelenlegi extenzív termelési rendszerben pedig ez csak jó lehet a Föld ökoszisztémájának és az embertársainknak is. Egyéni szinten icipici lépés ez az igazságosabb világ felé, de ha egyik napról a másikra mindenki maga készítené a ruhatárának egy részét, azt egész biztosan megérezné az ipar és ezzel együtt a bolygónk.

 

 

5. A két kezeddel alkotni jót tesz a testednek és a lelkednek is!

 

Az utolsó érvünk kilóg az előzőek közül, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy amikor a környezetvédelem meg a fenntarthatóság szóba kerül, ne csak a kényelmetlenségek jussanak eszünkbe – ez a szemléletmód egyéni szinten is jót tesz nekünk! Ha pedig nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem könnyű megkérdőjelezni a régi rutinjainkat és új szokásokat kialakítani...A kötés, a horgolás, illetve bármilyen kétkezi tevékenység viszont pont nagyon jól hat az általános közérzetünkre is. Teljesen eltérő mozgásokra, képességekre van szükség, mint a mindennapi életünk nagy részében – olyan izmokat és agytekervényeket lehet így megmozgatni, mint semmi mással. A szaporodó sorok, szélesedő mintaegységek kézzel fogható, centikben mérhető visszajelzést adnak arról, hogy valamit jól csináltál – az első projekted elkészültekor tapasztalt érzést semmi más nem adhatja át.

blog comments powered by Disqus