Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fonalakkal a Földért - 1. rész: Oeko-tex 100, GOTS, organikus?

Fonalakkal a Földért - 1. rész: Oeko-tex 100, GOTS, organikus?

Új blogsorozatunkban azt a kérdést járjuk körbe, milyen hatással lehet a fonalválasztásunk a bolygónk jövőjére  - az első részben a különböző textilipari tanúsítványrendszereket vesszük szemügyre, amelyek a kézi kötéshez, horgoláshoz használható fonalakat is érintik.

 

Ha az öko- vagy bio-címkéket látjuk egy termék neve előtt, egyből eszünkbe jut, hogy biztos jobb minőségű, környezetbarátabb holmiról van szó, mint a "sima" társainál, és érteni véljük a magasabb árat is - azonban sajnos korántsem ilyen egyszerű eligazodni a különböző marketingfogásként használt jelzők és a valódi minőséget jelölő tanúsítványok tengerében.  A Kis kosnál törekszünk arra, hogy minél több fonalunk származzon fenntartható forrásból, így a legtöbb termékünk Öko-Tex, mások pedig GOTS tanúsítvánnyal rendelkeznek. De mit is jelent ez a gyakorlatban a mi egészségünkre nézve valamint bolygónk jelenét és jövőjét illetően?

Öko-Tex 100 Standard

Az Öko-Tex 100 minősítési rendszer arra vonatkozik, hogy milyen vegyi anyagok maradnak az egyes textilipari termékekben amelyek eljutnak a felhasználókhoz: a kész ruhadarabokat, méterárut, illetve a fonalakat is minősíthetik így. Ha egy ruhadarab vagy fonal címkéjén azt látod, rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, biztos lehetsz abban, hogy a legtöbb tömeggyártott termékkel ellentétben nem tartalmaz az emberi egészségre káros anyagot. Azaz nincsenek benne vegyszer- vagy éppen festékmaradványok, amelyek a bőrödön, vagy épp kisbabák esetében akár szájon át felszívódva betegségeket okozhatnának. Fontos tudni, hogy ez nem csak a végtermékre igaz: a felhasznált anyagoknak a gyártás minden lépése során meg kell felelnie ennek a követelménynek. Tehát a festékek, mosószerek, impregnáló anyagok egyike sem lehet káros az emberi szervezetre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tanúsítványt független laboratóriumi vizsgálatok alapján kapják meg az egyes textilipari vállalatok, birtoklásához minden évben felülvizsgálat szükséges. Az Öko-Tex 100 Standard minősítés szuper kiindulási pont, ha még csak ismerkedsz a zöld ruhatár gondolatával, hiszen világszerte több ezer cég birtokolja ezt a címkét, így egy kis utánajárással könnyen találhatsz ennek a standardnak megfelelő ruházati cikkekkel. Ha pedig magad készítenéd a ruháidat, nem kell messzire menned: a Kis kos készletében található fonalak közül Öko-Tex 100 tanúsítványú az Alaska, a Big Delight, az Eskimo, a Drops Loves You 9 és a Paris is.

Global Organic Textile Standard, azaz GOTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A GOTS tanúsítványrendszer a bio-textilek legmagasabb nemzetközi standardját jelenti: összefoglal minden jót, ami egy textilterméket jellemezhet. Az ilyen minősítésű ruhadarabok, vagy éppen fonalak kitűnnek a többi bio -  jelzés közül azzal, hogy egy átfogó szempontrendszernek kell megfelelniük, amely túlmutat azon, hogy milyen anyagból készült az adott termék. A GOTS-holmik mindegyike...

...ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok felhasználásával készül. Azaz a pamutholmikhoz szükséges gyapotot műtrágyák, növényvédőszerek nélkül termesztik, és ugyanez igaz a GOTS-minősítésű gyapjút növesztő birkák takarmányára is.

...káros anyagoktól mentes, beleértve a környezet- és egészségkárosító vegyszereket is. Ez a kritérium a gyártás összes lépésére igaz kell, hogy legyen, ha egy gyártó szeretné magáévá tenni a GOTS-címkét.

...olyan üzemből származik, amelyben fokozott figyelmet szentelnek a szennyvízkezelésre. A textilipar rengeteg vizet használ, a természetes anyagok előkészítése, az elemi szálak festése, a különböző utókezelések mind vízigényes lépések. Ezért különösen fontos, hogy a szennyvizet ne engedjék vissza a természetes élővizekbe megfelelő tisztítás nélkül. GOTS címkés holmit vásárolva a Föld vízkészletét is óvod!

...olyan munkások kezei közül kerül ki, akik megfelelő higiéniai viszonyok között dolgoznak és akiket méltányosan megfizetnek.  A GOTS tanúsítványú holmikhoz nem más emberek kizsákmányolásán át vezet az út.

A Kis kos műhelynek jelenleg egy partnere van, amely bizonyítottan ilyen elvek alapján dolgozik, ez a portugáliai Rosários 4 cég. Egyelőre egy fonalunk viseli a GOTS címkét, ez a színes biopamut For Nature Print, de hamarosan újabb minőségi és etikus fonalakkal bővül tőlük a készletünk...

 

blog comments powered by Disqus