Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ruhajavítás, stoppolás alapok 1. - anyaghasználat

Ruhajavítás, stoppolás alapok 1. - anyaghasználat

Amikor elkezdtem a gyerekeim lyukas ruháit javítani először a klasszikus foltvarrással dolgoztam: fogtam egy textildarabot és a lyukas helyre varrtam. Sajnos sokszor szomorúan tapasztaltam, hogy pár hét alatt teljesen kifoszlott az anyag vagy/és a cérna is, vagy elkezdett kilyukadni a folt felett is az anyag. 

Hogy ne kelljen végigjárnotok ezt a rögös utat, arra gondoltam, hogy összeszedem amit leginkább saját hibáimból tanultam az anyaghasználatról: 

  •  Mielőtt foltot varrsz a lyukra akkor fontos tisztáznod, hogy mennyire lesz nagy igénybevételnek kitéve ott az anyag. A térdnél, könyöknél, olyan részeken ahol a lyuk is a dörzsölés miatt alakult ki fontos, hogy tartós és rugalmas anyagból varrjunk foltot. Jó lehet például sok öltönyanyag, használhatatlanná vált zokni bokarésze (ez még dupla is!), régi műszálas ruhák, sűrűn kötött anyagok. Ami kifejezetten nem jó erre a stoppolásra azok a vásznak: lepedő, terítő, minden ami hasad, a tiszta pamut anyagok.  A zokni egyébként nagyon strapabíró foltanyag, mivel általában tartalmaz valamennyi műszálat, nekem ez a kedvencem a vadóc fiaim kitérdesedett nadrágjaihoz. 

  • Ha nem dörzsöléstől keletkezett a lyuk, hanem beakadt valamibe, vagy molyok rágták ki, és olyan helyen van, ahol nincs kitéve nagy igénybevételnek (pl pulóver közepe) akkor bármilyen anyagot használhatunk. 

  • A cérna alapvető fontosságú! Csakúgy mint a textileknél, a cérnánál is aszerint válasszunk, hogy mennyire lesz kitéve dörzsölésnek a foltunk. Legtartósabbak a műanyag poliészter, a selyem és a len cérnák. A webshopban találtok 100% újrahasznosított poliészterből készült cérnát illetve 100% selyemcérnát is, amik mindenhol megállják a helyüket. A pamut cérna, a hímzőfonal, a vékony csipke horgolófonal sajnos nagyon gyorsan elkopik. 

  • Ha szövős, vagy kötős stoppolást használsz (klasszikus “darning”), a felhasznált fonalra is ugyanezek vonatkoznak: amennyiben olyan helyen van a lyuk, ahol nagy igénybevételnek lesz kitéve a jövőben is, akkor érdemes olyan anyagot választani, ami jól bírja a strapát. Ilyen például: a moher, a ramie, a selyem és a szúrósabb, rusztikusabb típusú gyapjú (aminek minél hosszabbak a szálai) pl.: Blue Faced Leicester (BFL), Wensleydale, Romney, Shetland és persze a magyar racka is. A pihepuha merinó kifejezetten rosszul viseli a dörzsölést! 

Fonalaknál a tartósság szempontjából még fontos, hogy minél több ágú és minél szorosabbra font a fonal, annál ellenállóbb. Szintén emeli a teherbírást, ha fésült gyapjúból készült a fonal, úgynevezett “worsted spun”. 

És plusz egy jó tanács, mielőtt belekezdesz a ruhajavításba: 

  • Mindig vizsgáld  meg a lyuk körül az anyagot, például úgy hogy a fény felé tartod. Így jól látszódik, hogy mennyire van körülötte kikopva, meggyengülve a textil. A foltod méretét mindig a kikopott területhez igazítsd. Ha a már meggyengült anyagrészhez rögzíted a foltot, az öltések mentén könnyen ki fog szakadni.

blog comments powered by Disqus