Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bab, bogyók, hagymahéj - fonalfestés természetes anyagokkal

Évekkel ezelőtt engem is magával ragadtak a színes-szagos bejegyzések az instagramon amelyek arról szóltak, hogyan lehet hagymahéjjal, céklával, bogyós gyümölcsökkel, esetleg lilakáposztával gyönyörű színeket elérni fonalakon, textileken -- annyira egyszerűnek és biztonságosnak tűnt a sarki boltban megvásárolható zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, esetleg kidobásra ítélt konyhai hulladék felhasználása! 

Aztán elkezdtem kísérletezni, utánaolvasni alaposabban a témának és ahogy nyílni kezdett előttem a természetes anyagokkal való festés elképesztően komplex világa, úgy távolodtam el a közértből beszerezhető “festőnövényektől”: ma már csak néhányat használok ezek közül. 

 

A legfontosabb szempontom a növényi festés során az elérhető színek tartóssága: olyan fonalakat, anyagokat akarok használni és készíteni, amelyek minimálisan fakulnak csak a fény, vagy épp mosás hatására. A kötött, horgolt darabjainkkal hosszútávra tervezünk: nem engedhetek ki olyan fonalat a kezeim közül, amely pár hónap után kékről szürkés-barnás árnyalatra vált vagy sárgából bézsre fakul. A fenntarthatósághoz hozzátartozik, hogy nem “pazarlok” vizet és energiát olyan színre, ami nem marad meg évekig. Sajnos a legtöbb ehető növény, amit festéshez javasolnak szerte az interneten, nem felel meg ennek a kritériumnak, gondos pácolás mellett is gyorsan fakul a cékla, a bogyós gyümölcsök, a lilakáposzta, a fekete bab, a kurkuma és a hibiszkusz is. 

 

De szerencsére jónéhány olyan ehető növény, zöldség, gyümölcs is van, amelyek részei felhasználhatók a tartósság elvének betartása mellett is festésre (a megfelelő pácolás mellett), ilyenek például a vöröshagyma, lilahagyma héja, a dióburok vagy a kutyabengekéreg (bioboltokban a gyógyteák között keresd). Magas csersavtartalma miatt sima timsópác használatával idővel elsötétül az avokádóhéj- és mag púderrózsaszínje, a gránátalmahéj sárgája -  de vaspáccal szép, tartós szürkéket, olajzöldeket adnak! 

 

Ha tartós és természetes színekre vágynál, a Kis kos fonalak között bátran válogathatsz - amennyiben pedig magad festenél inkább, natúr fonalaink között találhatsz kedvedre valót!

blog comments powered by Disqus